Een Gespecialiseerd diëtist geeft dieetadvies of assisteert bij afslankprogramma’s. Hun focus ligt op het geven van evidence-based, leeftijdsspecifiek dieetadvies. D koken is geen popcorn gooien. Het gaat om discussies over voedselsystemen, NIET over misvattingen in de gemeenschap. De wetenschap is algemeen bekend en goed gedocumenteerd. Er is een legitieme bezorgdheid of de informatie al dan niet leeftijds- of geslachtsspecifiek is. Hoewel het advies of de verklaring bedoeld is voor een tiener of jongvolwassene, kan het ook voor iedereen worden gebruikt.

Niet alle medische aandoeningen of diagnoses hoeven aan de orde te komen in voedingsadviezen. Een diëtist kan een gezondheidsdeskundige advies geven over beweging, eten en gewichtsbeheersing, maar de deskundige is NIET je arts. Als u een volwassene bent en er een medische aandoening bij u is vastgesteld, kan de arts u doorverwijzen naar een specialist. Vrienden en familieleden kunnen een diëtist inschakelen om te helpen met dieetdoelen.

In sommige landen is er een afspraak die een maaltijdplanner en consult omvat. Dit wordt een consult bij de gezondheidszorg genoemd. Vaak zal het consult volgen op een behandeling zoals een gastric bypass of een andere soort behandeling.

Er zijn 3 verschillende soorten consulten. Een open consult is een consult waarbij de behandelaar (arts, diëtist, etc.) u begeleidt, dieetadvies geeft en uw gewicht en gezondheid controleert. Een eetplan-, voedings- en gewichtscontroleconsult is een consult waarbij de diëtist informatie geeft over voeding en dieetbehoeften, en advies geeft over levensstijlfactoren zoals lichaamsbeweging, roken en alcoholgebruik. Dit is een consult dat voor een heel jaar gepland is. Een klinisch consult is een consult waarbij de arts u begeleidt en uw gewicht en veranderingen in uw lichaam controleert.

Klinische consulten zijn meestal voor een bepaalde periode, variërend van 1-6 maanden. Gedurende die tijd zal de diëtist individuele begeleiding geven over veranderingen in levensstijl, zoals roken, lichaamsbeweging en alcohol. Naast voedingsadvies zal het klinisch consult ook gaan over onderwerpen als of de patiënt zijn medicatie moet aanpassen.

Voor het doel van dit artikel zullen we ons richten op zaken die uitsluitend te maken hebben met gewichtsverlies. Deze consulten zijn gewenst voor diegenen die op het punt staan een nieuw jaar te beginnen, of die net weer wat gewicht hebben verloren en worstelen om dat gewicht terug te krijgen en te behouden.

Massa gastrectomie- Dit is het verwijderen van het grootste deel van het voedsel uit de maag, en het inbrengen van voedsel in de twaalfvingerige darm. Deze ingreep moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde bariatrische chirurg of gastro-enteroloog. Er worden tijdens de ingreep ALST’s of inwendig water gebruikt.

Bariatrische bypassoperatie- Bij deze ingreep wordt een maagzakje gemaakt met materiaal dat via twee kleine sneetjes (opicURES) wordt ingebracht. Het doel van deze ingreep is het gewicht van de patiënt in de loop van de tijd te verminderen. Flexibele hechtingen worden gebruikt om te helpen terwijl de organen oversized worden.

Gastric bypass- Bij deze ingreep wordt het grootste deel van de maag verwijderd en worden de bovenbuikvoedingen in “de stortkoker” geschoven

Gigation- Het van te voren plannen van eetprocedures- Dit is snel en kan 2 – 3 keer per jaar worden gedaan

Laparoscopisch- duidelijk is dat de procedure alleen kan worden gedaan met wachters of verpleegkundigen die opereren via een sleutelgat of kijkoperatie

Aderstrippen- houdt in dat de aderen worden afgebonden en afzonderlijk worden verwijderd

Heupprothese- beschadigt het heupgewricht door een opening te creëren tussen het dijbeen en het acetabulum. De patiënt krijgt een implantaat dat de plaats inneemt van het ontbrekende gewricht

knieprothese – beschadigt het kniegewricht door een opening te creëren tussen de vezelachtige weefselband en een patroon

Kunstgewrichtsvervanging- creëert ruimte voor het vervangen kniegewricht door in de plaats een implantaat van plastic of metaal te maken.