Tandheelkunde is een onderdeel van de geneeskunde dat betrekking heeft op de mondholte en het hele lichaam. De tandheelkundige behandeling is dus gericht op het schoon en gezond houden van het gebit en alle mondproblemen die verband houden met de mond en de hele mondholte.

Tandartsen gebruiken verschillende soorten gereedschap die van essentieel belang zijn voor de uitvoering van hun taken. Bij gebrek aan deze instrumenten kunnen de tandartsen hun taken niet naar behoren uitvoeren en zullen zij u waarschijnlijk doorverwijzen naar een arts voor de juiste behandeling.

Wat zijn deze tandartsen en wat doen ze?

Tandartsen zijn artsen die gespecialiseerd zijn in de mondhygiëne. Deze medische professionals gaan ongeveer 5 tot 8 jaar naar school om hun bachelordiploma in tandheelkunde te behalen. Zij moeten een opleiding afronden die twee examens van vier jaar omvat. Het eerste van deze examens moet in de tandheelkundige school, terwijl de tweede en derde zal worden verwezen naar de tandheelkundige school van de universiteit. Vervolgens moeten zij de hogere tandartsdiploma’s behalen en dit gebeurt meestal nadat zij de eerste examenronde met goed gevolg hebben afgelegd. De tandartsen onderwerpen zich vervolgens aan een leerperiode waarin zij de theorie en praktijk van de algemene tandheelkunde leren. Zij leren over de soorten tandheelkundige benodigdheden die zij moeten gebruiken, de soorten ziekten die door de tandheelkunde kunnen worden behandeld en dergelijke. Zij krijgen ook de gelegenheid om praktische ervaring op te doen op het gebied van spreken in het openbaar, esthetisch werk en praktische hands-on training in tandheelkundige procedures.

Dus, wat doen ze?

De tandartsen houden zich natuurlijk in de eerste plaats bezig met de diagnose en behandeling van ziekten van de mondholte en met de preventie en behandeling van tandheelkundige aandoeningen. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van geschikte technieken en materialen voor de preventie en behandeling van tandheelkundige ziekten. Zij controleren en ondersteunen de productie van tandheelkundige voorzieningen en doen de eindreconstructie van tanden en andere mondstructuren.

De belangrijkste oorzaken van uitval zijn infecties van de tanden en het tandvlees. Cariës of gaatjes zijn de meest voorkomende problemen van het gebit. Tandbreuken kunnen ernstiger zijn en leiden tot verlies van de tand. Tandvleesaandoeningen komen het minst vaak voor, maar zijn ook de meest essentiële procedures. De tandartspraktijk kan tandvleesaandoeningen behandelen met de juiste medicijnen en de juiste technieken van tandenpoetsen en flossen.

Andere belangrijke onderdelen van de tandverzorgingsroutine zijn de volgende:

o Natuurlijk, dagelijks tandenpoetsen en flossen

o Grondige reiniging van de mondholte van tanden, tandvlees en tong

o Professionele gebitsreiniging

o Het beheren en verstrekken van spoedeisende zorg voor de tandheelkundige gezondheid

o Zorg voor restauraties zoals vullingen en kronen

o Controle en behandeling van de voortgang van tandvleesaandoeningen en wortelkanalen

Gaatjes in het gebit tasten het gebit en de restauraties aan. Het zijn de meest voorkomende gebitsafwijkingen. Tandbederf treedt op wanneer de tanden oud worden en dus vatbaar zijn voor rotting. De op elkaar verankerde tanden en kiezen in de kaak zijn kwetsbaar voor breuken. Deze kunnen plotseling optreden en vaak tijdens sporten of plotselinge stoten. Tandheelkundige kronen zijn de beste manier om deze tanden tegen bederf en verlies te beschermen.

Een gezond gebit is een zeer belangrijk aspect van ons leven. We moeten goed eten en geen porties eten die schadelijk zijn voor onze tanden. We moeten gedurende de dag pauzes nemen om een aantal noodzakelijke dingen te doen die een goed gebit bevorderen. Wie een stralende glimlach en een moderne manier van leven wil hebben, zou tandheelkundige implantaten en de vele tandheelkundige diensten die beschikbaar zijn moeten overwegen.