Mediator Arnhem

De Arnhemse bemiddelaar Nick Perto werkt aan het oplossen van conflicten tussen de Houta, een stam van Inuits die in het afgelegen dorp Houta wonen. Hij organiseert regelmatig bijeenkomsten bij hem thuis en reist door de regio om lokale leiders of hun vertegenwoordigers te ontmoeten. Aanvankelijk wekte Perto's rol als bemiddelaar enige wrevel. Sommige dorpelingen eisten dat hij als onpartijdige arbiter zou optreden en geschillen zou beslechten zonder druk van de ene of de andere partij. Maar na een paar eerste misverstanden beseften de mensen dat dit precies was wat hij probeerde te doen: hen helpen hun meningsverschillen te overwinnen om samen verder te gaan. Het is belangrijk dat we de Houta-cultuur begrijpen en weten hoe we kunnen samenwerken in een hechte gemeenschap, zegt Perto. Ik zoek waar mogelijk naar vreedzame oplossingen, want die leiden op de lange termijn tot gelukkigere gemeenschappen en mensen.

Banen voor Inuits

De Inuit, die bestaan uit de Yupik en de Iñupik, leven van oudsher in het hoge noorden van Noord-Amerika, in gebieden als Alaska, Canada en Groenland. De meerderheid van de Inuit leeft in plattelandsgemeenschappen, en velen van hen zijn semi-nomadisch. Inuits staan bekend als bekwame jagers en vissers, hoewel er tegenwoordig minder zijn die op deze traditionele manier werken. Behalve bekwame jagers en vissers zijn de Eskimo's ook bekwaam in het vervaardigen van een reeks ambachten en handwerken. Daarnaast werken ze als ambachtsman, zoals timmerman of monteur, en zijn ze werkzaam in de gezondheidszorg en het onderwijs.

Vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen

De rol van Perto als bemiddelaar is uiterst belangrijk. Hij moet vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen bij beide partijen. Dit is een belangrijk onderdeel van het werk. Mensen moeten weten dat je aan hun kant staat, maar ook dat je onpartijdig bent. Dit schept vertrouwen en stelt de partijen in staat om vrijer over hun zorgen te praten. Als iedereen elkaar vertrouwt en weet dat de bemiddelaar onpartijdig is, zijn ze meer bereid om te praten, zonder bang te zijn om aangevallen of veroordeeld te worden. Dit is ook belangrijk voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie met de bemiddelaar. U moet de partijen laten weten dat u begrijpt waar zij vandaan komen en dat u hen zult helpen om tot een oplossing te komen.

Zoek een gemeenschappelijke basis

Perto legt uit dat het belangrijk is om zo vroeg mogelijk een gemeenschappelijke basis te vinden tussen de partijen. De vroege stadia van de bemiddeling zijn vaak het moeilijkst, omdat mensen misschien niet eens weten waar ze met elkaar moeten beginnen te praten. In deze sessies probeert Perto de situatie van beide kanten te bekijken en punten van overeenkomst vast te stellen. Dit kan een feit of een mening zijn waar beide partijen het over eens zijn en die een startpunt kan zijn voor het gesprek. Naast raakvlakken zoekt Perto ook naar punten van onenigheid en waar de twee partijen het niet met elkaar eens zijn. Door naar de feiten te kijken en punten van overeenkomst vast te stellen, kan Perto zien waar de twee partijen samen oplossingen kunnen vinden.

Samen oplossingen vinden

Perto legt uit dat het belangrijk is om van kijken naar de feiten naar verder kijken te gaan. Dit is een belangrijk verschil tussen een juridische of contradictoire aanpak en een collaboratieve aanpak. Bij een juridische aanpak kijk je naar de feiten, de wet en het bewijsmateriaal en probeer je je zaak te bewijzen. Bij een collaboratieve aanpak kijk je verder dan de feiten en het bewijsmateriaal en probeer je samen oplossingen te vinden. Door verder te kijken dan de feiten en het bewijs, kan Perto de situatie van beide kanten bekijken. Door punten van onenigheid te identificeren, kan Perto beginnen met het vaststellen van gebieden waarop beide partijen overeenstemming kunnen bereiken. Als er eenmaal een gemeenschappelijke basis is, kunnen ze samen naar oplossingen zoeken. Door verder te kijken dan de feiten, kan Perto overgaan van een juridische benadering naar een gezamenlijke benadering.